Assendelfter kriel citroenpel

citroenpel1Waarom Citroenpel? De situatie van de Assendelfters en de krielen is lange tijd zeer zorgwekkend geweest, het gaat nog steeds niet florissant, maar wel ietsje beter als voorheen. De kwaliteit van de groten, maar zeker ook die van de krielen is met een grote sprong voorwaarts gegaan in de afgelopen paar jaren. De speciaalclub voor de Assendelfter is na aanleiding van de suggesties van een aantal leden overtuigd geraakt van de mogelijkheden om meer liefhebbers te trekken door middel van het verbreden van het kleurengamma bij de Assendelfters en de krielen.

Citroenpel
Een bijkomend verschijnsel van de scheikuikenteelt is de mogelijkheid dat er een verdunde goudkleur tevoorschijn komt, namelijk citroenpel.
De citroenpel is dus al heel lang bekend bij Assendelfterfokkers, en nog steeds vallen er af en toe citroenpellen uit hun dieren. Dit gebeurt voornamelijk bij de grote Assendelfters, in verband met de hierboven beschreven historie.
De Assendelfterkrielen bestonden dus al in goud- en zilverpel. Omdat citroenpel gemakkelijk te kruisen is met de andere twee kleuren, is het niet al te moeilijk om deze kleur te creƫren. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van citroenpel Friese hoenkrielen en goudpel Assendelfterkrielen. Toen we al een eind op streek waren met het voltooien van de kleurslag, kregen we nog een citroenpel Assendelfterkriel haantje van dhr Mombarg uit Peize. Deze haan was uit zijn goudpel fokstam gekomen. Vorig jaar hebben we hem gebruikt, samen met al behoorlijke hennen uit eerdere kruisingen, daarnaast zijn er verleden jaar ook dieren gegaan naar Bas Vingerhoed, die ook diverse verdienstelijke dieren heeft gefokt.


citroenpel2Het resultaat

De erkenningsprocedure van de NHDB is tegenwoordig een stuk gemakkelijker dan voorheen. Hetgeen niet wil zeggen dat het een gemakkelijke opgave is. De speciaalclub moet achter de nieuwe kleurslag staan, De minimale inzending is van elk geslacht een jong en een oud dier, daarnaast is er een voor-keuring van de dieren op een willekeurige tentoonstelling. Dit moet gemeld worden bij de NHDB. Als de dieren door de voor- keuring heen gekomen zijn, kunnen ze ingestuurd worden op de NHDB Bondsshow in Zuidlaren.
Op de bondsshow worden de dieren gekeurd door de standaardcommissie gekeurd, en moeten minimaal het predikaat G krijgen.

We wilden vorig jaar niet het risico nemen dat het kantje boord was, dus hebben we een jaar langer doorgefokt.
Het resultaat was er naar, prima predikaten, en de dieren doen absoluut niet onder voor de andere kleurslagen. De citroenpellen op de Bondsshow waren ingezonden door Bas Vingerhoed en Combinatie Gahrmann.